Bízd rá magad!

Van egy tényező a gyereknevelésben, mégpedig a játékkal nevelésben, amire mindenkor számíthatsz.

Akár esik, akár fúj, forró nyár van vagy hideg tél. Egy tényező, ami a mindennapokban is jelen van. De csak a nyitott lelkű, nyílt szívű felnőtt (szülők, nevelők, vagy a szomszéd bácsi) veheti észre, aki a mindennapi rohanásban, a pénz utáni hajszában vagy épp betegen sem felejtette el, hogy márpedig a gyerekekre figyelni kell.

Akármekkora a gondod, a bánatod, vagy épp fantasztikus sikered kiváltotta eufóriában úszol, bármivel is légy elfoglalva, ha a fél szemed a gyereken van (ahogy ő is figyel téged állandóan a szeme sarkából akkor is, ha te azt hiszed, hogy nem hall, nem lát:)), akkor nem maradsz le semmiről, és nyakon csípheted e tényező eredményeit.

De mi is ez a tényező, ami megkönnyíti a dolgod, hogy játékkal nevelhesd csemetédet, mégpedig kreatívan?

Minden időben számíthatsz rá: a gyermeki kreativitás. Ahogy azt korábban írtam, a kreativitás velünk születik. Csak aztán valahogy az élet sodrában sokunknál úgy-ahogy visszafejlődik, illetve elbújik más, tanult képességek és készségek árnyékában.

 • Ezért hát figyeljük a gyerekeket és lopjunk ötleteket a kreatív neveléshez tőlük!
 • Építsünk a gyermeki kreativitásra, amikor nincs más ötletünk!

Bizonyára neked is számtalan sztorid van, amik adott esetben eszedbe juthatnak, így ezekből az emlékekből táplálkozva újabb ötleteket meríthetsz.

Most két momentumot osztok meg veled, mennyire kreatívak tudnak lenni csemetéink.

A nagyobbik lányom lehetett kb. 2 és fél éves. Már nagyon várta a nyarat, minden áron strandolni akart, egyelőre az akkor még negyedik emeleti lakótelepi lakásunk erkélyén. Márciusban. Próbáltam vele megértetni, hogy a strandoláshoz még hideg van, és meg kell várni a jó időt.

Azt azért tudni kell Lilláról, hogy pici korától nagyon önálló és érett gyerek volt, már 5 évesen járt a szomszédos boltba kenyérért (még 5 sem volt, amikor önállóan megtanult olvasni, és igen jól számolt), és soha nem volt neki elég, ha valamit egyszerűen csak azért kellett megtennie, mert én azt mondtam. Tele volt miértekkel, és saját akarattal.

Szóval ezen a régi napon egyre csak hajtotta a magáét, strandolni akar. Végül ráhagytam, mentem a dolgomra. Egyszer csak hallom:

-Én akkol is tandolni fogok!idézet

Természetesen kiszaladtam, és csendben figyelni kezdtem.

A két és fél éves Lilla a szobácskájában tartott műanyag gyerekkádat kihúzta a folyosóra. Fogta a kis vödröcskéjét, és vödrönként vizet hordott bele a fürdőszobából. Oda-vissza. Oda-vissza.
Majd amikor úgy látta, elég víz van a kádban, elkezdte vonszolni azt a nappali felé:). Mert hiszen a nappalin át vezetett az út az erkélyre.

Már akkoriban is igyekeztem játékkal nevelni, kreativitásomat minél többször alkalmazni a gyereknevelésben, de úgy látszik, ez alkalommal nem működtem jól.

Mert ha “topon” lettem volna, valószínűleg magamnak is eszembe jut, hogy játszhatunk strandosat. Akár a kis műanyag kádban engedve a pancsolást, akár a fürdőszobában. Ez pedig kiváló alkalom lett volna egyrészt a közös együttlétre, másrészt játék közben beszélgethettünk volna az évszakokról, de legalábbis arról mindenképp, hogy a kánikulára még várnia kell.

A másik sztori a kisebbik lányomhoz, Fannihoz kötődik.

Bízd magad a gyerekek kreativitásáraMit tud játszani egy cseppke, pár hónapos baba a kiságyában? Egészen pontosan 6 hónaposan? Vess egy pillantást a képre, és képzeld el! Egy nap felfedezte a babóka, hogyan lehet emelgetni a pelenkázóját, és hogy erővel bírja is ezt huzamosabb ideig művelni. Mi csak arra lettünk figyelmesek, hogy ütemes zaj jön a kiságy felől. Ráadásul egy idő után nem visszaengedte a pelenkázódeszkát, tartva a talpacskáival, hanem térdét hirtelen behajlítva visszaejtette azt, jóval nagyobb zajt keltve:)

Hihetetlen, hogy ezt mennyire élvezte. Napokig gyakorolta az újonnan felfedezett mozgásformát.

Nos, e két fenti példából kiindulva,

ha végképp nem jut eszedbe semmi, mivel kösd le a gyereket, vagy hogy egy adott nevelési kérdést hogyan tehetsz szemléletessé, hogyan oldhatsz meg játékosan, kreatívan, akkor jusson eszedbe: mozgás, sport, edzés.

Egyébként pedig légy résen, és figyeld a gyerekeidet újabb kreatív ötletekért:)

Add tovább, mentsd el!
 • Print
 • email
 • PDF
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • Digg
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
 • Posterous
 • StumbleUpon
 • blogtercimlap
 • Google Buzz
 • Linkter
 • LinkedIn

Related Posts

Kócos kis ördögök

Mit játsszunk augusztusb...

Játék az uszodában, élményfürdőben

Mit játsszunk májusban?...

dizájnos tökfödő

Mit játsszunk októberbe...

About Kreativanyu

Itt olvashatsz rólam

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>