Gondtalan karácsonyi készülődés

Igaz, hogy még csak októbert írunk, de minden évben eljönnek a napok, amikor a karácsonyra készülődsz.

gondtalan karácsonyi készülődésA válság idején a hiteled, a gyerek taníttatása – ha már akkora -, a mindennapi kiadások mellett igen nyomasztó is lehet a gondolat, hogy közelednek az ünnepek. Épp ezért jó, ha időben készülődni kezdesz.

Foto: http://www.sxc.hu/profile/thenys

Ilyenkor mindenki szeretne többet költeni, ha már egész évben visszafogta a kiadásait. Legalább karácsonykor akarunk szebbet, jobbat, többet…Ezzel nincsen semmi baj, ha az ésszerű határok közt maradva adunk ki pénzt különleges ételek hozzávalóira, ünnepi ruhára, ajándékokra.

Nem, nem tévesztettem szem elől a fő témakört, miszerint gyereknevelési témájú cikkeket írok. Korábban már szóba került a pénzügyi nevelés is.
Bizony nem mindegy, hogy a gyereked mit lát, mit tapasztal ünnepek előtt. A hangulat, a pénzkiadáshoz kapcsolódó érzések és a hangosan is kimondott gondolatok mind – mind befolyásolják gyermeked későbbi pénzügyi magatartását.

Boldog lehet-e úgy a karácsony, ha a saját idegeid is azzal tupírozod, mi mennyire drága? Boldogan költhetitek -e el az ünnepi lakomát, ha az arra való készülődés feszültségben telik?

Ahhoz, hogy ne költekezz erődön felül, és hogy ne egy idegroncs üljön az ünnepi asztalnál, aki csak halványan emlékeztet pl. a vakáció alatt látott önmagadra, tudatosan kell az ünnepekre készülődnöd.

Idejekorán megtervezni a beszerzést, a lehetséges ajándékok listáját elkészíteni. Aztán az utolsó napok menetrendjét is. Mikor milyen házimunkával végzel, mégy-e és mikor fodrászhoz, kozmetikushoz, hol lesz a családi összejövetel, mikor kit tudsz bevonni a készülődésbe?

Na és itt jön a gyereknevelés része.

Amíg egészen kicsik a gyerekek, egyetlen feladatod van: a legjobb formában lenned egész decemberben, hogy a Mikulás meg a Karácsony valóban boldog családi ünnep legyen. Legyen gyerekkoruk a kicsiknek, ne vedd el a mesét!
Ne ess abba a hibába, hogy a média sugallta karácsonyt akarod az otthonodba varázsolni! Nem a sok csillogó fényfűzértől lesz boldogabb, meghittebb az ünnep, és nem is a vagyonokért boltban vett ajándékoktól. Nem az a lényeg, hogy tökéletes, 6 fogásos vacsorát készíts és úgy nézzetek ki, mint aki most jött a divatszalonból.

A saját példádon keresztül kell megmutatnod, hogy az ünnep – a szeretet ünnepe! – a közös együttlétről szól. Arról, hogy nyugodtan ültök vacsorához, hogy tévézés helyett játsztok, meséltek, zenét hallgattok…Talán kedvet kaptok arra, hogy máskor is így tegyetek.

Amikor az ajándékok szóba kerülnek, és levelet írtok a Mikulásnak, a Jézuskának vagy az angyaloknak, ne feledkezz meg arról, hogy megemlítsd: a legnagyobb ajándék az, ha mind együtt lehettek, egészségben. Ugyanakkor persze tudjuk, a kisgyerekeknek fontos az új játék. De akkor annak átadásakor örülj vele együtt te is.

Mutass jó példát akkor is, amikor kedvenc munkatársadnak, barátnődnek készítesz te magad valami személyeset, és beszélj róla, milyen öröm számodra is ez a készülődés, és majd jó lesz látni a kollégád arcát, amint örül a  meglepetésnek. Az ilyen ajándékok elkészítéséhez alapanyagok is szükségesek. Nézzetek körül otthon, gyűjtögessetek a természet kincseiből, válogassatok együtt a boltokban. Kapjon pár dolgot a gyerkőcöd is, amiből alkothat, hátha készít valamit a nagyinak.

A nagyobb gyerekeket már a takarításba is be kell vonni, hogy érezzék, az ünnepi lelki ráhangolódáshoz a tiszta lakás is hozzátartozik. Csakúgy, mint az esetleg ősszel elmaradt vagy félbehagyott lomtalanítás.

Mivel ennyi dolgod lesz, és mert a boltban pénzért adnak mindent, jó, ha már most el kezdesz készülődni. Na ezért írtam meg ezt a cikket már októberben. Meg azért, mert okt. 31. a takarékossági világnap, így ez a cikk jó alkalom arra is, hogy figyelmeztesselek: a gondtalan ünnepeknek egyik feltétele az előre gondolkodás, a tervezés a pénzügyekben is!

Pénzteremtő

Hogy gyerekeidnek ne legyenek pénzügyi gondjai

Kívánom, hogy mire eljönnek az ünnepek, minden úgy legyen, ahogy ti szeretnétek!

Add tovább, mentsd el!
 • Print
 • email
 • PDF
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • Digg
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
 • Posterous
 • StumbleUpon
 • blogtercimlap
 • Google Buzz
 • Linkter
 • LinkedIn

Related Posts

A gügyögéstől a pénzügyi nevelésig

A gügyögéstől a pénz...

pénzügyi nevelés

Ahol a pénz nem tabu...

Mit játsszunk? küldetés

Gyermekeink – a jö...

About Kreativanyu

Itt olvashatsz rólam

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>