Ismerd meg, ismerd fel – és minden könnyebb lesz

Nem vagyunk egyformákFelnőttként, felnőtt társaságban megtapasztalhatod nap mint nap, hogy nem vagyunk egyformák.

Különbözőségeink színessé teszik a mindennapokat, de kétségtelen, hogy időnként konfliktusokat is eredményez eltérő temperamentumunk. Nem lesz mindenki a barátunk.

Foto: http://www.sxc.hu/profile/bigevil600

Az előző cikkemben figyelmedbe ajánlottam egy hasznos ingyenes kiadványt, amelyhez nagyon egyszerűen juthatsz hozzá: a Mit játsszunk? oldal hírlevelére kell csak feliratkoznod. Az ajándék pdf-ben arról olvashatsz, milyen “szerepek” jelennek meg kisfiúkban illetve a kislányokban, míg felnőtté nem válnak, és hogy miért fontos ezeknek a szerepeknek a megélése. Viselkedésünk, reakcióink azonban nem csak a “szerepektől”, azok megélésétől függenek.

Ugyanez a gyerekekre is igaz. Ki ne hallott volna az ovis civakodásokról, iskolai bunyókról, örök haragokról, vagy épp olyan történetekről, amikor két kislány bölcsitől az egyetemen át a sírig szívbéli hű barátnők egy életen át?

Mai írásommal továbbra is az a cél, hogy minél jobban megismerd a gyermeked (meg magadat is), így minél tartalmasabbak lehessenek együttléteitek, minél jobban tudjatok együtt játszani. Az elfogadás kulcsa a megismerés.

Egymás vérmérsékletének megismerése, a mozgatórugók megértése zökkenőmentesebbé teszik a családi életet.

No és még véletlenül sem akarsz majd olyan játékot játszani a gyermekeddel, vagy olyan programra elráncigálni őt akarata ellenére, ami egyáltalán nem fér össze az ő személyiségével, ezért csak vita, bosszúság, düh, érthetetlen kirohanás, megbántottság lenne az eredmény.

Ha megtalálod a választ arra, hogy milyenek is vagyunk mi, felnőttek, akkor a gyermekeid megismerése felé is megtetted az újabb lépést.
Segítség gyanánt most a négy alaptípus rövid jellemzését olvashatod.

 1. Vannak ismerőseid, kollégáid, akik mindig vidámak, lelkesek, mindenkihez barátsággal fordulnak. Nyíltak, már-már naivak. Érdeklődőek és segítőkészek, bár a megvalósítás terén akad fejlődni valójuk. Sziporkázóak és energikusak. Ők azok, akikre ez a szó illik: “pörögnek”.
 2. Mások elemeznek, terveznek, csendben gondolkodnak. Életük részei a listák, táblázatok, grafikonok, szükségük van a rendre maguk körül, és ők maguk is rendezettek, mivel céltudatosak. A célok eléréséhez pedig rend, fegyelem és tisztánlátás, valamint alkotó környezet és lelkület szükségeltetik. A rájuk illő szó: “alkotó”.
 3. “Irányító”. Ezzel a szóval jellemezhetőek azok az erős, karakán ismerőseid, akik megmondják kerek -perec, hogy mit csinálj. Sőt, a hogyant is. A határozott vezetők ilyenek. Elérik, amit akarnak, tűzön-vízen át. Döntenek, amikor mindenki más döntésképtelen. Hatékonyságuk csak nő, ha senki nem zavarja őket. Szervezettek és szervezők. Ők azok, akik sosem egy egész elefánt elfogyasztásának állnak neki, hanem azonnal a részleteket látják: első a füle, aztán a feje….legvégül a farka hegye.Minél nagyobb az elefántja, annál elszántabb.
 4. A negyedik csoportba azok az ismerőseid, rokonaid tartoznak, akikre talán ezt mondhatnánk: “elvan, mint a befőtt”.
  Csendesen csinálja a dolgát, nem nagyon látod bármiért is lelkesedni. Mivel elfogadja a szitut, talán még megalkuvónak is neveznéd. Nagyon jó barát. Mindenkivel szót ért, igyekszik a békét fenntartani.

Természetesen e 4 típus jegyei jól összekeverve, különböző arányban találhatóak meg Benned és gyerekeidben is. A domináns jellemzők alapján szerencsére felismerhetőek a személyiségtípusok, ezáltal a jövőben jobban megértheted gyermekeidet (meg párod, munkatársaid viselkedését is).

Lássuk a példát!

Fanni, a kisebbik lányom nagyon nyitott, barátságos. Ugyanakkor számomra zavarba ejtően céltudatos pici kora óta. Bárkitől képes volt megkérdezni: “Mikor mehetek át hozzátok?”
6 évesen kezdi érezni, hogy igyekszünk normális mértékben kordában tartani, ennek megfelelően akarata érvényre juttatása érdekében minden eszközt bevet. Hatvanszor felteszi ugyanazt a kérdést egy percen belül:), hátha egyszer csak kedvére való választ adok. Vagy toporzékol. Mindenesetre ma rádöbbentem, nincs a gyerekkel semmi baj, ő “irányító”. Ugyanakkor felfedezhetőek benne az “alkotó” személyiség jegyei is. Ha leveszem a papucsom, mielőtt a szőnyegre lépek, képes odamenni, és szorosan egymás mellé igazítani őket. Elmélyülten, művészien rajzol, zenei memóriája fantasztikus.

Szeretnéd, ha segítenék a személyiségtípusok meghatározásában? Iratkozz fel a Mit játsszunk.hu hírlevelére, és rövidesen értesíteni foglak a lehetőségről!

Add tovább, mentsd el!
 • Print
 • email
 • PDF
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • Digg
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
 • Posterous
 • StumbleUpon
 • blogtercimlap
 • Google Buzz
 • Linkter
 • LinkedIn

Related Posts

Mit játsszunk? küldetés

Gyermekeink – a jö...

Család, gyereknevelés

Sikeres szülő – b...

A sírás is kommunikáció

A kommunikáció művész...

About Kreativanyu

Itt olvashatsz rólam

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>