Kreatívanyu

Ki az a Kreatívanyu?

Kreatívanyu - Farkas Anikó

Szervusz kedves, kérdésekkel és bizonytalansággal teli, gyermekét nevelő szülőtársam,

akinek néha az idegeire megy a csemetéje, amikor már nem tudjátok kitalálni, mit is kéne játszani.:)

Hányszor tettem fel magamnak én is a kérdést: “Mit játsszunk?”, amikor lányaimmal végére értünk a kézzel fogható lehetőségeknek?

Hányszor fordult elő velünk is, hogy nem tudtam, és nem is akartam lekötni őket? Hiszen egy gyereknek meg kell tanulnia időnként egyedül is játszani, egyedül lenni, vagy a társaival, mert a szülőnek más feladata is van.

Igenám, de Neked, a szülőnek kell a lehetőségeket biztosítani és megmutatni is mindaddig, amíg a kisgyerek nem találja fel magát egyedül. Sőt, utána is, ha úgy látod, hogy kifogyott az ötletekből. A Te szülői felelősséged, hogy a gyereknevelésben oly fontos szerepet játszó időtöltés, a játék változatos formában biztosítva legyen a növekvő, és ezért változó igényű, mindig más iránt érdeklődő gyermeked számára!

Na, ezért vagyok én itt. Hogy segítsek neked az ötletelésben. Remélem, hasznos lesz számodra a blog, a szakértői cikkek és a havonta megjelenő “Mit játsszunk…?online magazin is, amelyhez megrendelés útján juthatsz hozzá.

Farkas Anikó vagyok, Kreatívanyu.

Életem egyáltalán nem mondható mindennapinak, ha figyelembe vesszük, hogy férjem munkájából adódóan fokozottan igaz a mondás: “Ember tervez…”
Éppen ezért nem csak a “hagyományos értelemben vett” kreativitásra van szükségem, azaz nem csak akkor, amikor valamit alkotok gyerekeimmel. Kreatívnak kell lennem a mindennapi időbeosztásban, megvalósításban, a közös időtöltések tervezésekor is, amit a lányaim közötti 10 év korkülönbség is indokol.
Szívesen megosztom a gyerekkoromból hozott és a lányaim nevelgetése, terelgetése során szerzett tapasztalataim, mégpedig azzal a céllal, hogy a közös játékkal töltött idő amellett, hogy örömteli, felhőtlen szórakozás, a gyerekek nevelését, fejlődését is szolgálja. Ugyanakkor vedd észre, kedves Szülőtársam, hogy a közös játék Rád, a szülőre is személyiségformáló erővel hat!

  1. Első blogom ebben a témában még 2007-ben indult, amely 2009. októbere óta saját néven üzemel.
  2. Egy határidőnapló margójára címmel cikkem jelent meg a Minerva Capitoliuma c. lapban. A teljes cikk elolvasható a  blogban.
  3. 2011-ben havonta jelenik meg szakértői cikkem a Boldog Családok Klubja oldalon Játékkal nevelés kreatívan témában. E cikkek a “Mit játsszunk?” oldalon is helyet kapnak.
  4. A “Mit játsszunk?” oldal  nem csak a Kreatívanyu.hu -hoz, kapcsolódik szorosan. Játékosan, kreatívan oktatok a  Német-Gyerekeknek c. oldalamon is.
  5. Két tehetséges, szépséges lányom van, az ő személyiségük sarkallta arra, hogy elmélyedjek a kreativitás és a tehetség témájában. Részt vettem a Gödöllői Török Ignác Gimnáziumban, mint tehetségpontot létesített intézményben a „Tehetséges gyerekek a családban és az iskolában” (R033_013) elnevezésű képzésben a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége és a Magyar Géniusz Projektiroda szervezésében.
  6. Csatlakoztam a Tehetségbarátok köréhez, a témába vágó cikkek külön kategóriában találnak helyet a “Mit játsszunk?” oldalon.
  7. Eredetileg doktorált agrármérnök, német-magyar szakfordító vagyok.Ugyanakkor onlány, több weboldal tulajdonos-szerkesztője, oktató és tanácsadó.

Bármilyen gyermeknevelési tanácsadót, szakértőt leginkább az alapján tudok hitelesnek tekinteni, hogy milyen a viszonya a gyermekeivel.
Anikónak nagyon jó érzéke van ahhoz, hogy nagyon korán felfedezze a lányai tehetségét, és megfelelő támogató hátteret biztosítva segítse őket az útjukon, kiteljesedésükben.
Amikor az írásait olvasom, sokszor az jut eszembe, hogy gyermekként én is erre a támogatásra, szeretetre vágytam volna, amelyet sajnos csak részben kaphattam meg, és sokszor pont a lényeg hiányzott: az elismerés, a bátorítás, a feltétel nélküli elfogadás.  És a különbség látható is: a nagylánya már 15 évesen elképesztően önálló, és tudja, mit akar, folyamatosan tesz is érte, és kézbe veszi az irányítást, ha arra van szükség. Én kb. 30 éves koromra jutottam el erre a szintre, nem kevés önismereti munkával.

Anikó tudja azt, amit sokkal több szülőnek kellene tudnia: támogatni a gyerekeket szeretettel, és úgy, hogy közben nem rakjuk rájuk a kimondott vagy kimondatlan elvárásainkat.

Háromgyermekes anyaként sokat tanultam és tanulok tőle.

Kováts-Szőcs Anita, anya
www.egymast-tanitjuk.hu

About Kreativanyu

Itt olvashatsz rólam