Ahol a pénz nem tabu

A gyereknevelésben számos kihívás akad, legyen akárhány éves is a csemetéd.

pénzügyi nevelésEgyike ezen megoldandó feladatoknak a pénzügyekre való nevelés, a pénzzel kapcsolatos alapvető ismeretek átadása.

Foto: http://www.sxc.hu/profile/Ale_Paiva

Egy korábbi cikkemben - A gügyögéstől a pénzügyi nevelésig címűben – már érintettem a témát, miszerint fontos lenne a gyerekek pénzügyi nevelése. Egészen pontosan a pénzügyi ismereteket át kell adnunk gyerekeinknek, tehát a pénz természetének, forgásának  stb. mibenlétét meg kell tanítanunk nekik. Eleinte játékosan, majd ahogy növekednek, mindig az ő szintjüknek megfelelően.

A kamaszoknál csak fokozódik a helyzet:), hiszen egyre több pénzre van szükségük, nem csak a taníttatásukra költünk egyre többet, hanem a szórakozásukra, ruházkodásukra, a legmenőbb “kütyük” beszerzésére, telefonálásra stb. is elkérik a zsebpénznek valót. Ha még diákmunkát vállalnak is, a megkeresett pénz kezelésére mégiscsak meg kell tanítani őket.

 • Korábban megfogalmazódott már bennem egy oldal ötlete, amellyel azoknak a kamaszoknak és szüleiknek szeretnék segíteni, akiknek fontos, hogy a kamasz maga is hozzájáruljon a családi kasszához, önálló zsebpénzt keresve. Akár még a net segítségével is. Itt több bejegyzésben is foglalkozom a pénzügyi intelligencia kérdésével.
 • A Mit játsszunk? oldalt alapjában véve a kisgyerekes szülők számára indítottam el, saját élményeinkből építkezve. Idő közben, ahogy egyre több emlék merült fel a múlt homályából, ahogy egyre több mozgatórugó és akadály világosodott meg, ráébredtem – keserves felismerés, fájó tapasztalatok, és töméntelen tanulópénz árán -, hogy milyen fontos lenne a gyerekeinknek megtanítani a pénz kezelését. Mint ahogy az én nevelésem ezen a téren igen hiányosnak mondható, és ennek ma már látom a következményeit:(. Így születhetett meg a Pénzteremtő csomag.

Azért ha körülnézel, jól látszik, hogy a felnőttek pénzügyi kultúrája is alacsony színvonalú, mondhatni pénzügyi intelligenciánk (piq=pénzügyi intelligencia hányados) hiányos, azaz nem mindenki alkalmas arra, hogy a helyes, a kornak megfelelő pénzügyi szemléletet adja át gyerekeinek.

Éppen ezért a pénzügyek tanítására talán az arra fogékonyabb réteg, a felnőttek a legalkalmasabb alanyok, amennyiben a maguk bőrén érzik a tudás, a tájékozottság hiányának következményeit (lásd bedőlt hitelek…)

Szerencsére vannak olyan oktatók, nevelők, coachok és szülők:), akiknek fontos, hogy a pénzt a gondolatainkban helyre tegyük, a pénzhez érzelmeinkben  megfelelően viszonyuljunk, és ehhez minden tőlük telhető segítséget meg is adnak Neked.

Nemrég megalakult a PIQ-koalíció, melyben magam is tevékenyen részt veszek.

 1. Első lépésben – 2011. okt.14-ig - két kérdőív kitöltésére kérjük az arra kész szülőket, amelyben a pénzügyi és pénzügyi nevelési szokásaikra is fény derül. A beérkezett válaszok segítenek a koalícióban résztvevő szakértőknek, hogy a legproblémásabb területekre fény derüljön, ezzel kijelölve azokat az irányokat, ahol segítenünk kell a szokások átalakításában, a családi pénzügyek rendbetételében, a pénzügyi nevelésben.  A kérdőív kitöltői között ajándékokat osztunk, értékes nyereményeket sorsolunk ki, pl. 3-at a Pénzteremtő csomagból.
 2. A második lépés egy viszonylag szűk körű, mindössze 120 férőhelyes konferencia, amelyre 2011.nov. 2-án kerül sor. Ezen a konferencián tulajdonképp a Pénzteremtő csomagot felvezető-bevezető előadást hallhatsz tőlem, Stafírung a 21. században – gyermekeid anyagi jóléte Tőled is függ címmel, és ahol féláron juthatsz hozzá a Pénzteremtő csomaghoz köszönetül azért, hogy megtisztelsz a jelenléteddel. A konferencia címe: “A jég hátán is…- avagy pénzügyi túlélő stratégiák a válságban!”
 3. Végezetül a konferencia anyagának javát hozzáférhetővé tettük egy csomagban. Már kapható.

Update 2011. január 3:

Kamaszok pénzügyi nevelése- Stafírung a 21. században

A PIQ koalíció válogatás csomagjában szereplő kiadványomat önálló anyagként is elérhetővé tettem. Igaz, mivel nagyobb gyerekek szüleihez szól elsősorban, ezért az új oldalamon juthatsz hozzá. Nézd meg, és ha úgy gondolod, hasznos lehet, akkor szerezz be egy példányt.

Add tovább, mentsd el!
 • Print
 • email
 • PDF
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • Digg
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
 • Posterous
 • StumbleUpon
 • blogtercimlap
 • Google Buzz
 • Linkter
 • LinkedIn

Related Posts

tanulas egy eleten at

Tanulás egy életen át...

A gügyögéstől a pénzügyi nevelésig

A gügyögéstől a pénz...

A sírás is kommunikáció

A kommunikáció művész...

About Kreativanyu

Itt olvashatsz rólam

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>